Madison House / XTEN Architecture

first_imgArchDaily Year:  ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/378881/madison-house-xten-architecture Clipboard Madison House / XTEN ArchitectureSave this projectSaveMadison House / XTEN Architecture ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/378881/madison-house-xten-architecture Clipboard “COPY” 2012 United States Photographs Madison House / XTEN Architecture CopyHouses•La Quinta, United States Architects: XTEN Architecture Area Area of this architecture project 2012 Projects Save this picture!© Steve King+ 19 Share Area:  10650 m² Area:  10650 m² Year Completion year of this architecture project Houses photographs:  Steve King, Art Gray, Jeremy BittermannPhotographs:  Steve King, Art Gray, Jeremy Bittermann Save this picture!© Jeremy BittermannRecommended ProductsEnclosures / Double Skin FacadesRodecaRound Facade at Omnisport Arena ApeldoornWindowsVitrocsaMinimalist Window – SlidingDoorsSky-FrameInsulated Sliding Doors – Sky-Frame ArcShowerAXORShowers – AXOR ShowerPipe by FrontText description provided by the architects. The Madisonhouse is perched on a knoll in La Quinta, California, near Palm Springs. In order to shelter the house from extreme desert conditions, the massing and materiality are configured to protect against the sun and strong Northerly winds. Concurrently the house opens completely along an East-West axis culminating in a spectacular indoor-outdoor living space with full height glass walls that slide away to embrace the desert landscape, light and mountain views. Save this picture!© Jeremy BittermannThe project was conceived as a series of freestanding volumes set beneath and between projecting horizontal slabs. These freestanding volumes in stone, concrete and oak are spaced and configured to create the different scales of indoor-outdoor space that flow between them. Save this picture!© Jeremy BittermannTo the South a large volume containing service spaces buffers the house against the solar gain, and opens to the courtyard, the kitchen area and at both ends. To the North a volume containing bedrooms creates a windbreak to severe winds that can reach 100mph. These volumes frame a courtyard, the main entry gates and a series of glass pivot doors, the main entry to the house. Save this picture!© Jeremy BittermannAn East-West shift in these volumes creates the space for an open kitchen/ dining/ living area that expands laterally across the entire West elevation. This is the main space of the house and it opens completely to the landscape. Glass doors on three sides pivot and slide away and disappear into hidden wall slots. The terrazzo floors and white plaster ceiling extend the space horizontally out the landscape. Separate secondary volumes – a stone fireplace, a dark oak kitchen, a 30-foot long wood and marble island, an oak cabinet and floating cast terrazzo stairs — anchor the space and conceal all the structure and systems required for the large spans and cantilevers.Save this picture!© Jeremy BittermannA partial second story bridges the lower volumes and contains the master bedroom suite and an outdoor terrace/ fireplace area. The spaces on this floor are also configured with strong volumetric, solid/void relationships to create a free flowing indoor-outdoor series of spaces opening to the landscape. Save this picture!© Jeremy BittermannWhile the plan is rational and orthogonal, one traverses the space obliquely, with dynamic diagonal views between the volumes opening space in multiple directions. The volumes mark the space but do not define it, allowing the landscape to become an integral and dynamic part of the house. Save this picture!© Jeremy BittermannThe Madisonhouse was designed to be more than just passively environmental. Building components, assemblies and fixtures were selected to achieve environmental goals. Insulated Concrete Formwork (ICF) walls were used throughout the project, creating super-insulated R60 assemblies. Four-foot thick stone and concrete walls, deep glazing recesses and large cantilevered overhangs were calculated to shield the house from massive desert solar gain. The house opens in every direction to draw air through a second story thermal chimney. The courtyard reflecting pool and main pool provide evaporative cooling for the ground floor areas. High performance glass, high efficiency mechanical systems, fixtures and photovoltaic panels further reduce the energy profile of the house.Save this picture!© Jeremy BittermannLike the desert climate itself, the Madisonhouse is a study in dualities. Large open and fluid spaces are framed by massive solid and fixed elements. Light white terrazzo floors and countertops are bounded by dark rift oak wood cabinetry. Rough stone walls frame openings of precise metal and glass doors. There are eighty sliding glass walls in the house, all configured to slide away and disappear completely into hidden wall pockets. There are few materials used throughout the house but they are used in a multiplicity of ways indoors and outdoors throughout the house. Save this picture!© Jeremy BittermannThe exterior walls of the house are designed to blend into the desert landscape. The stone walls are quarried locally, and anchoring the building to its site and to the adjacent mountains. The white horizontal rooflines float above and cantilever beyond these walls, a series of strong sculptural lines that relate to the scale and the horizontality of the desert, connecting the house to its natural surroundings.Save this picture!First Floor PlanProject gallerySee allShow lessVideo: Pin-Up MagazineVideosLondon School of Economics and Political Sciences (LSE) New Global Center for the So…Event Share “COPY” Year:  CopyAbout this officeXTEN ArchitectureOfficeFollowProductsConcreteBrick#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesLa QuintaHousesUnited StatesPublished on May 30, 2013Cite: “Madison House / XTEN Architecture” 30 May 2013. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogSinkshansgroheBathroom Mixers – MetrisVinyl Walls3MVinyl Finish – DI-NOC™ EffectPartitionsSkyfoldIntegrating Operable Walls in a SpaceBricksEndicottBrick Facade at the Bruce Nesbitt African American Cultural CenterBathroom FurnitureBradley Corporation USAToilet Partition CubiclesSkylightsLAMILUXGlass Skylight F100 CircularLightsLouis PoulsenOutdoor Lighting – Flindt GardenRailing / BalustradesSolarluxBalcony Glazing – SL 60eUrban ShadingPunto DesignPublic Architecture in Residential ComplexDoorsLinvisibileLinvisibile Products in Palazzo VolpiChairshorgenglarusUpholstered Chair – diva 5-154Wall / Ceiling LightsHE WilliamsLED Downlight – 4DR RoundMore products »Read commentsSave世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my streamlast_img

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *