Notre Ntam’ Lesvos Residences / Z-level

first_imgShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/618315/notre-ntam-lesvos-residences-z-level Clipboard Projects “COPY” Greece Photographs 2014 Notre Ntam’ Lesvos Residences / Z-levelSave this projectSaveNotre Ntam’ Lesvos Residences / Z-level ArchDaily Houses CopyHouses•Agios Fokas, Greece CopyAbout this officeZ-levelOfficeFollowProductsSteelStoneConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesAgios FokasHousesGreecePublished on April 15, 2015Cite: “Notre Ntam’ Lesvos Residences / Z-level” 15 Apr 2015. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogSinkshansgroheBathroom Mixers – FocusGlass3MInterior Finishes at U.S. Bank StadiumPartitionsSkyfoldMarkerboard Finish for Folding WallsFiber Cements / CementsSwisspearlFiber Cement Cladding Panels in B66 Business CenterMembranesEffisusFaçade Protection – Breather+Metal PanelsSculptformClick-on Battens in WestConnex M8 JunctionPanels / Prefabricated AssembliesBruagBack-Ventilated Facades – CELLONTiles / Mosaic / GresiteMargresPorcelain Tiles – Linea CosmosGlassDip-TechCeramic Printing for Public TransportationAcousticSchöckStaircase Insulation – Tronsole®Porcelain StonewareApavisaSlabs – Wild ForestBulbs / SpotsAmbiance LumiereLighting – ZetaMore products »Read commentsSave想阅读文章的中文版本吗?风景宜人的Notre Ntam’ Lesvos住宅/ Z-level是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my streamcenter_img Year:  Notre Ntam’ Lesvos Residences / Z-level 2014 Save this picture!© Yiorgis Yerolybos+ 45 Share Year:  photographs:  Yiorgis YerolybosPhotographs:  Yiorgis YerolybosStructural Engineers:Dimitris Arnellos, Mary KazakouConstruction:Technima AigaiouArea:residence1:250m², residence 2:150m²Site Area:35.000m²Architect In Charge:Elena ZervoudakisDesign Team:Aggelos Aggelou, Polyxeni PapamihelakiCity:Agios FokasCountry:GreeceMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Yiorgis YerolybosText description provided by the architects. This project is located on the point of Agios Fokas on the south-western side of the island of Lesvos, on an agriculturalgreenfield site amongst the olive groves. The only structures of the area are small agricultural buildings – ntam”. Topographically, the 3.5hectare seaside plot is on an incline and planted with 300 olive trees. The owners, two brothers and their families, are city dwellers, used to living in Athens and Boston, decided to forge new bonds with the land of their ancestors. Save this picture!© Yiorgis YerolybosThe basic issues of the design were incorporating the residences in the topography of the landscape; low-impact accessibility; developing a dialectic between the two buildings; making use of the unconfined view; incorporating bioclimatic elements; and using natural materials. The design was intended to re-interpret local vernacular references, which are not drawn from traditional residential architecture on Lesvos, but from early industrial buildings located there. The dominant theme was how to handle an exceptional site with favourable conditions in difficult times.Save this picture!© Yiorgis YerolybosThe residences were situated with an eye to incorporating them in the hillside, placing them below the level of the skyline, in the olive grove, leaving the landscape that surrounds them intact. Of the 3.5 hectares that comprise the plot, 600 sq.m. were covered by hard materials, while the remaining land was left covered by earth, and the old olive grove terraces were recorded and repaired.Save this picture!© Yiorgis YerolybosThe residences were placed parallel to the elevation contour lines, between the end of the olive grove and the start of the seaside terrain, functioning as a passage from the land to the sea. This zone allows a flow of the landscape and marks the boundary between a solid and a light side: the elevation facing the olive grove is stone, with openings that isolate segments of the landscape, while the elevation facing the sea in transparent and unified.Save this picture!Floor Plan – House 1The building appears to rise from the ground in which it is rooted on the side of the olive grove and to levitate on the side of the sea. As you approach the building and walk through it, its spaces unfold like a movie, and the sea appears gradually, framed initially by openings of the stone elevation; then through shady arcades and deep verandas, that protect from the sun; and, finally, the view opens up on the platform above the cliff.Save this picture!© Yiorgis YerolybosThe two buildings are connected at the level of the roofs, which constitute a conceptual continuity, following the shape of the hill on a lower level. Both buildings were designed using the same design principles and comprise variations on a theme, being respectively 150sq.m. and 250sq.m. builds.Save this picture!Floor Plan – House 1The houses are on the ground level and shaped as elongated rectangles, designed on the bioclimatic principles of using openings on either side, ventilation and shading. The multi-level inclined roof creates a single room space at its highest point, with an open balcony that faces the interior of the residence. This final level has glass sides with opening segments which help remove the warm air by drawing it away.Save this picture!© Yiorgis YerolybosMaintaining the interior and exterior spaces at the same level fosters a sense of cohesion and flow, while also allowing access for the handicapped, who have access to all areas. The pool was created to be enjoyed by those who have difficulty getting down to the sea. The outdoor areas are designed to be autonomous from the interior, to suit the requirements of the owners and their visitors, with an outdoor kitchen, a vegetable garden, as well as seating, eating and bathroom areas, as well as the facilities for outdoor film showings.Save this picture!© Yiorgis YerolybosThe weight-bearing structure is metal and the filling materials stone and light wall-building with external insulation façade. Local materials were used, including Polychnitos stone and natural earths to colour the cement on the roof and the roads. Sustainable heating systems were also used.Save this picture!© Yiorgis YerolybosProject gallerySee allShow lessInternational Spy Museum Aims to Relocate to New Richard Rogers BuildingArchitecture NewsZaha Hadid’s 3D Printed Flame Heels Among 5 Designs to Re-Invent the ShoeArchitecture News Share Architects: Z-level Year Completion year of this architecture project ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/618315/notre-ntam-lesvos-residences-z-level Clipboard “COPY”last_img

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *